Česká televize spustí v dubnu vysílání DVB-T2

Diváci České televize (ČT) se od dubna mohou těšit na vysílání ve vyšším rozlišení. ČT totiž plánuje na většině svých vysílačů spustit terestrické vysílání nové generace DVB-T2. V první vlně by se změna měla týkat až šestadevadesáti procent obyvatel.

Veřejnoprávní televize zahájí vysílání v normě DVB-T2 na dvaceti vysílačích. Přechodový multiplex si diváci budou moci naladit na kanálu č. 26.  „Prakticky okamžitě budeme mít plné pokrytí. Zůstane nám jen šest nespuštěných vysílačů, což bude Tlustá hora, Praděd, Černá hora, Jedlová hora, Mařský vrch a Kleť,“ uvedl vedoucí úseku strategie a rozvojových projektů ČT Pavel Hanuš.

Na zbylých šesti vysílačích ČT plánuje spustit vysílání ve vyšším rozlišení do konce června. Veřejnoprávní televize tak plní podmínky stanovené mezinárodními dohodami a rozhodnutím Evropského parlamentu a Evropské rady, které říká, že Česká republika je povinná uvolnit 700 MHz pro novou generaci rychlejšího mobilního internetu.

Diváci by přechod na nový standard měli pocítit v lepší kvalitě zvuku či zlepšení obrazu. ČT poskytne vysoké rozlišení na všech svých kanálech, které vysílají přes běžnou anténu. Tuto možnost prozatím komerční televize nabízet neplánují, divákům totiž poskytují vyšší rozlišení jen na placených platformách. Kdyby začaly vyšší kvalitu obrazu přenášet přes anténu, přišly by tak o poplatky, které vybírají od operátorů.

Současný multiplex DVB-T bude prozatím dále pokračovat. Česká televize tak dává lidem dostatek času starší přijímače vyměnit. Vypnutí starých vysílačů je naplánováno nejdříve za dva roky.

 

 

 

Přidat komentář